icorda logo_zonder_tekst_159x124.jpg logo_150x70.png
webbanner icorda.be.jpg

Voorraadbeheer

Beheer uw inkomende en uitgaande leveringen

Voorraad en distributie
Met de voorraadfuncties van SAP Business One kunt u nauwkeurig inkomende en uitgaande leveringen, master data per artikel en prijslijsten beheren. Bovendien kunt u ook alternatieve artikelen definiëren, voorraadaantallen aanpassen, voorraadkosten herwaarderen op basis van actuele marktwaarden, periodieke tellingen uitvoeren en picklijsten creëren voor openstaande klantenorders.

Stamgegevens per artikel
Met deze functionaliteit definieert u voorraadartikelen uit productie of inkoop, of artikelen die niet op voorraad kunnen worden gehouden (zoals arbeid, reiskosten en vaste activa). Het is ook mogelijk om standaardinformatie over een artikel te beheren: de leverancier, de maateenheid voor in- en verkoop, de belastingstatus en meer. Voorraadartikelen kunnen bovendien in meerdere magazijnen worden opgeslagen.

SAP Business One ondersteunt ook verschillende voorraadwaarderingsmethoden voor elk afzonderlijk artikel. De huidige ondersteunde methoden zijn: standaardkosten, voortschrijdend gemiddelde, FIFO (first in, first out) en Batch-Serienummer waardering.

De planningsdetails worden ook bijgehouden binnen de stamgegevens van het artikel. U kunt een inkoopmethode (bijvoorbeeld ‘maken’ of ‘kopen’) definiëren of een interval kiezen voor de inkoop van het artikel (bijvoorbeeld maandelijks, wekelijks of dagelijks). Daarnaast bepaalt u ook makkelijk de
seriegrootte, het aantal minimumorders en de gemiddelde doorlooptijd van een lead.

Serienummers en batches
Op basis van templates maakt u automatisch serienummers aan. Dat is echter ook handmatig mogelijk. In dat geval worden de nummers enkel toegewezen bij de vrijgave van een artikel uit de voorraad of optioneel bij elke transactie. U kunt ook batches toewijzen aan producten en deze rangschikken naar gelang houdbaarheid (of een ander kenmerk). De batches voor deze producten kunt u vervolgens gebruiken voor klantenorders, leveringsbonnen en voorraadbewegingen.

Voorraadwaarderingen
In bepaalde marktsituaties kan het soms noodzakelijk zijn om uw voorraad op een andere manier te waarderen. Via de rapportfunctie voor het bijwerken van voorraadwaarderingsmethoden, kunt u gemakkelijk artikelen uit een lijst selecteren en de ene waarderingsmethode vervangen door een andere.

Magazijnlocaties
Binnen een magazijn zijn meerdere locatieniveaus mogelijk, waardoor het mogelijk is om een goederenvoorraad aan te leggen op verschillende binlocaties. U kunt deze locaties configureren op
basis van specifieke parameters, beperkingen en benodigdheden.

Voorraadtelling
In grote magazijnen zijn er continue voorraadtellingen. SAP Business One stroomlijnt dit gehele proces en geeft aan wanneer een telling nodig is voor elk voorraadartikel. Via alerts en rapporten worden artikelen – al naar gelang de belangrijkheid – zo vaak geteld als nodig is.

Prijslijst
Het is mogelijk om verschillende prijslijsten op te stellen en die te linken aan bepaalde klanten of leveranciers. Bovendien kunt u per hoeveelheidseenheid ook prijzen specifiëren op basis van verpakking, hoeveelheid, en tal van andere opties.

Picken en verpakken
Met de pick- en verpakkingsmogelijkheden van SAP Business One beheert u het pick- en  verpakkingsproces in drie stadia. Wanneer u verkooporders invoert, worden ze weergegeven in
een ‘openstaande’ wachtrij. Die kan worden vrijgegeven voor picking en vervolgens geleverd.

SAP Business One vooraadbeheer

Vragen?
Interesse in een vrijblijvend gesprek of een ERP Quickscan?
Neem contact op met Stefaan Deryckere

T: +32 (0)9 227 66 76
E: sderyckere@icorda.be

Alle functionaliteiten in detail