icorda logo_zonder_tekst_159x124.jpg logo_150x70.png
webbanner icorda.be.jpg

Je netwerk beheren en beveiligen via de cloud of niet? 5 vragen beantwoord


Kiezen voor de cloud met Cisco Meraki, voor een on-premises beheerd netwerk van Cisco, of toch een hybride benadering: een doordachte keuze die je moet baseren op een aantal afwegingen. Als je op zoek bent naar een gepaste infrastructuur voor een stabiel netwerk (switches), een beveiligde toegang tot het internet (firewall) of een veilige draadloos netwerk (wireless), kunnen wij je alvast op de goede weg zetten. Als Cisco Select Partner hebben we de kennis in huis om de beste oplossing voor jouw bedrijf te implementeren. We helpen je dan ook graag verder in het zoeken naar de ideale aanpak voor de connectiviteit in je bedrijf. In deze blogpost lichten we al een tipje van de sluier aan de hand van vijf vragen. 


Wat met de schaalbaarheid van je netwerk?

Als je voor een Cisco on-premises beheerd netwerk kiest, heb je meer configuratiemogelijkheden. Hier moet je wel een inschatting kunnen maken van eventuele toekomstige capaciteitsuitbreiding. Bij Cisco Meraki heb je die beperking niet.


Heb je een nood aan een statische of aan een dynamische WAN-omgeving?

Als je het WAN-netwerk van je bedrijf op verschillende locaties wil beheren, ben je wellicht beter af met Cisco Meraki, waarvan het beheer in de cloud draait. Als je bijvoorbeeld meerdere winkels hebt, kan je die sneller aansluiten op je netwerk.


Beslis je autonoom over de updates van je applicaties?

Bij Cisco Meraki wordt het onderhoud van je toestellen centraal gestuurd. De firewalls zorgen voor automatische updates met security patches vanuit de cloud, waardoor je op dat vlak volledig ontzorgd bent. Bij een on-premises beheerd netwerk van Cisco zorg je zelf voor alle updates en kies je dus zelf wanneer een update wordt uitgevoerd. Dat is vooral handig in het geval die update (indirecte) gevolgen heeft voor andere toepassingen in het netwerk. Door de timing van de updates zelf te plannen, komt de werking van de andere applicaties niet in het gedrang.


Management, rapportering en logging op maat?

Bij Cisco Meraki wordt alles in je netwerk aangestuurd vanuit de cloud en heb je minder vrijheid in het bepalen welke gegevens je wil filteren voor bijvoorbeeld je rapportering. Bij een on-premises beheerd Cisco-netwerk worden alle gegevens bijgehouden op een fysieke server, waardoor je zelf bepaalt wanneer er bijvoorbeeld wordt gelogd. Dat betekent minder opzoekwerk, waardoor je problemen sneller kan detecteren.


Een standaardbeveiliging of een veiligheidsstructuur op maat?

Cisco Meraki biedt geavanceerde security-oplossingen voor je netwerk, die aangeboden worden in de cloud. Die volstaan in de meeste gevallen. Bij on-premises security heb je de keuze uit verschillende veiligheidsstructuren van Cisco, zodat je zelf een keuze kan maken.
Zoals we reeds aanhaalden in de inleiding, er is geen eenduidig antwoord op de vraag of je je netwerk al dan niet via de cloud moet beheren en beveiligen. Vaak hoort een hybride alternatief ook tot de mogelijkheden, want Cisco en Cisco Meraki zijn perfect complementair. We helpen je graag verder in je keuze.


Meer weten over dit topic?

Schrijf je in voor ons gratis webinar.

Meer weten over dit topic?

Schrijf je in voor ons gratis webinar