icorda logo_zonder_tekst_159x124.jpg logo_150x70.png
webbanner icorda.be.jpg

De menselijke firewall: hoe maak je je medewerkers bewust van de beveiligingsgevaren in je bedrijf?


 

Recent onderzoek heeft aangetoond dat cybercriminelen zich niet enkel focussen op je IT-infrastructuur, maar ook op je medewerkers. Een gemakkelijke prooi? Zo lijkt het. Tijdens een case study op een security-event, bleek dat meer dan 30% van de ondervraagden achteloos hun wachtwoord prijsgaven waanneer ze ernaar gevraagd werden. Dat aantal steeg tot meer dan 70 % als ze daar een snack voor in de plaats kregen aangeboden. In deze blogpost tonen we hoe kwetsbaar je medewerkers in werkelijkheid zijn en hoe ICORDA hen bewust maakt van de gevaren.

Herinner je je nog de cyberaanval bij het Belgische luchtvaartbedrijf Asco? Een typisch voorbeeld van een aanval met ransomware die had kunnen vermeden worden. Maar hoe gaan cybercriminelen nu juist te werk en wat kan je eraan doen?

Van phising tot cryptolockers: maak je medewerkers bewust!

Phising is bijvoorbeeld een populaire vorm van internetfraude, waarbij je medewerkers door middel van bijvoorbeeld een email naar een valse website kunnen worden gelokt en daar nietsvermoedend hun gegevens achterlaten. Bij de spear phising-variant benaderen fraudeurs jou op een meer persoonlijke manier om zo het vertrouwen te winnen. En zo zijn er tal van varianten waar je medewerkers vaak met de ogen open inlopen: bij whaling richten ze zich tot de hogere functies, bij een double barrel attack gebeurt de aanval in meerdere stappen, …
Ook bedenkelijke winacties, een erfenis van een Nigeriaans familielid of exotische loterijen, bitcoin scams, Russische bruiden, etc. maken gebruik van de goedgelovigheid van je medewerkers. Als je dergelijke cybercriminelen een halt wil toeroepen, moet je dus onder andere investeren in een risico-bewuste werkplek, of een menselijke firewall. Want cybercriminelen blijven zoeken naar gewiekste truken om je medewerkers toch om de tuin te leiden. Bekijk in de video van onze securitypartner Cisco hoe criminelen je medewerkers misleiden met ransomware.

Wifi-attacks of tailgating: don’t be fooled!

Cybercriminelen gaan vandaag veel verder, het blijft niet bij enkel ransomware-aanvallen. Ze vinden altijd nieuwe manieren. Met wifi-attacks bijvoorbeeld, onderscheppen ze je je dataverkeer en ontfutselen ze je wachtwoorden, zonder dat je het zelfs merkt. Door key loggers te installeren onderscheppen ze de aanslagen van je toetsenbord . Ze gebruiken USB-sticks om je gegevens te stelen of passen de tailgating truc toe om zo ongevraagd je domein te betreden.
Ook het Internet of Things brengt nieuwe gevaren met zich mee. Je geconnecteerde toestellen krijgen wel beveiligingsupdates, maar na een tijdje worden die terug onveilig. In deze video van onze partner Cisco, zie je hoe dat het IoT voor extra gevaren zorgt.

De menselijke firewall: hoe train ik die?

Cybersecurity is duidelijk een monster met veel koppen. Als KMO neem je best enkele doeltreffende maatregelen om je bedrijfsomgeving optimaal te beveiligen. ICORDA heeft daar een aanpak voor die zijn doeltreffendheid al ruimschoots heeft bewezen. Security Awareness creëren bij je medewerkers is daar slechts een van, namelijk een eerste verdedigingslinie tegen cyberaanvallen.
In onze gelaagde beveiligingsaanpak zorgen we voor een robuuste infrastructuur binnen je bedrijf, door ook de andere onderliggende lagen, tot in de kern, te beveiligen met onze technische oplossingen.


Wil je meer weten over onze gelaagde beveiligingsaanpak?

Herbekijk het webinar hier!

Wil je meer weten over onze gelaagde beveiligingsaanpak?

Herbekijk het webinar hier!