icorda logo_zonder_tekst_159x124.jpg logo_150x70.png
webbanner icorda.be.jpg

Een veilig netwerk met cloud-managed security en SD-WANSmartphones, tablets, laptops, een resem internet der dingen-toestellen en cloud-toepassingen, werken vanop verschillende locaties, we vragen steeds meer van onze draadloze netwerken. Het gevolg: ze worden enorm complex en moeilijk configureerbaar. Dat heeft wel wat voeten in de aarde als het gaat om de veiligheid van die verbindingen. De tijd waarin we elke access point afzonderlijk konden configureren is op z'n einde, maar wat is dan het alternatief? Een antwoord op die vraag is de cloud en SD-WAN.


Voeg al je routers samen met SD-WAN

Routers in je netwerk hebben twee 'planes': een data plane en controle plane. Zoals de naam doet vermoeden, staat die eerste in voor het ontvangen van informatie in het toestel. De tweede bepaalt vervolgens waar die gegevens naar toe moeten gestuurd via een set regels. In een traditioneel LAN- of WAN-netwerk moet de controle plane van elke access point in je organisatie apart worden geconfigureerd met de command-line interface. Dat is niet alleen tijdrovend en arbeidsintensief, de kans op fouten is ook groter. Zeker wanneer je een grote hoeveelheid access points hebt of verschillende locaties. Een fout geconfigureerd toegangspunt kan heel je netwerk plat leggen.
Daarom is er naast LAN en WAN nu ook SD-WAN. De term staat voor software-defined wide area network. De techniek vereenvoudigt beheer van WAN door die controle plane los te maken van de hardware. Door virtualisatie worden alle 'planes' gecentraliseerd in een management dashboard. Zo kunnen wijzigingen gegroepeerd worden en doorgevoerd worden over het hele netwerk tegelijkertijd. Zo kan je verkeer naar onveilige sites gemakkelijk op heel je net blokkeren.


Cloud-managed security houdt een oogje in het zeil

Voortbouwend op het idee van SD-WAN, giet ook cloud-managed WLAN van bijvoorbeeld Cisco Meraki het beheer over het netwerk in een gecentraliseerde locatie. Cisco Meraki heeft zelfs SD-WAN standaard ingebouwd in zijn cybersecurity-toestellen. Gecombineerd met de controle die SD-WAN biedt, zet dat heel wat deuren open om je netwerk beter te beveiligen.
De veiligheidsstatus van al je netwerkapparatuur is duidelijk op te volgen in een dashboard. Zo zie je meteen of alles op dezelfde firmware-update draait of security patches zijn geïnstalleerd. Administrators kunnen in slechts enkele klikken die updates doorvoeren en het securityniveau op alle apparaten gelijktrekken. Bovendien is het mogelijk om bepaald verkeer of toestellen te blokkeren.


Een veilig netwerk met cloud-managed security en SD-WAN?

In een gratis webinar gaan we hier dieper op in en tonen we je de mogelijkheden van Cisco Meraki hiervoor.

Schrijf je in en ontvang een gratis Meraki-access point*.

Ik schrijf me in voor het webinar

*Zie voorwaarden op meraki.cisco.com/freeap.

Een veilig netwerk met cloud-managed security en SD-WAN?

Schrijf je in op het webinar en ontvang een gratis Meraki-access point*.

Ik schrijf me in voor het webinar

*Zie voorwaarden op meraki.cisco.com/freeap.