
Houd uw spam aan de praat met deze uiterst 'sociale' Chatbot
Geplaatst op 13/12/2017
Een chatbot die scammers en spammers aan het lijntje houdt?
Deze vondst is even eenvoudig als geniaal en werd bedacht door het Nieuw-Zeelandse Netsafe. Krijg je weer een mail binnen waarin een op sterven liggende vrouw zonder erfgenamen jou heeft uitgekozen als wettelijke begunstigde van haar overzeese fortuinen, speel je nooit op de loterij, maar krijg je toch het bericht dat je 5 miljoen gewonnen hebt? Gooi deze mails dan niet zomaar in de prullenbak.
Netsafe ontwikkelde immers een Chatbot die reële gesprekken kan voeren met de oplichters aan de andere kant. De Chatbot neemt verschillende virtuele gedaanten aan met een eigen woordenschat, opdat de oplichters niet doorhebben dat hun e-mails beantwoord worden door een Chatbot.
Netsafe heeft hun 'bot' re:scam gedoopt. Re:scam bootst zelfs menselijke gedragingen en fouten na, bezit humor en stelt intelligente vragen waardoor de scammer kostbare tijd verliest.
Hij is zo ontworpen dat hij het gesprek zolang mogelijk gaande houdt. Wanneer de oplichter je bankrekening opvraagt, kan hij bijvoorbeeld een fictief bankrekeningnummer doorsturen door telkens 1 cijfer per mail te sturen, omdat dit zogezegd veiliger is. Tijdens de tijd die de scammer spendeert aan het antwoorden en samenstellen van het foute bankrekeningnummer kan hij natuurlijk geen andere slachtoffers maken.
De bot kan aldus oneindig veel gesprekken voeren en de oplichters oneindig lang aan het lijntje houden. Niet slecht als wapen tegen een oplichtings-business die miljarden Euro's kost en miljoenen slachtoffers maakt!
Tips om scam en spam te herkennen vind je bijvoorbeeld via safeonweb.be.
ICORDA raadt je dus aan om ontvangen spam- en scam-berichten in je mailbox niet zomaar te deleten maar deze door te sturen naar me@re:scam.org. Na verloop van enkel dagen, want zolang houdt re:scam de oplichters bezig, krijg je dan een mail terug met een overzicht van het door de chatbot gevoerde gesprek.
Wil je nog meer weten over dit onderwerp of de live-impact checken van re:scam? www.rescam.org