icorda logo_zonder_tekst_159x124.jpg logo_150x70.png
webbanner icorda.be.jpg

Je wifi in de cloud met cloud-managed IT

 


Om de cloud kunnen we niet meer heen. Ondertussen zijn die met-het-internet-verbonden-servers de thuisbasis van onze documenten en softwarepakketten. Ook samenwerken van op afstand door diensten zoals Webex Teams maakt dankbaar gebruik van de technologie. Toch gebeurt het beheer van wifi-netwerken bij vele bedrijven nog lokaal en gedecentraliseerd.


Wifi-netwerken: slachtoffer van hun succes

Een bedrijf zonder wifi is als een café zonder bier: ondenkbaar. Door het gemak van een draadloze verbinding, werden de wifi-netwerken gestaag groter. Van een paar access points (AP) om bepaalde ruimtes online te krijgen, groeiden ze met toevoeging van punten uit tot bedrijfswijde netten. Helaas, zorgde die populariteit voor een wildgroei aan individueel te configureren hotspots. Dat brengt heel wat nadelen: het is tijdverslindend om één aanpassing te maken, er is geen overzicht van wat er gebeurt op het net en bij problemen heb je het raden naar de oorzaak.
Om hier het hoofd aan te bieden, verschijnen in veel netwerkinfrastructuren draadloze controllers ten tonele die instaan voor het beheer van al die APs. Als gatekeeper voor het verkeer op het netwerk, zijn de toestellen het punt bij uitstek voor alle configuratie, communicatie en het afdwingen van het IT-beleid. Die controllers bestaan zowel in een on-premise als een cloud variant.


Cloud-managed controllers voor je wifi

Wie zijn controller in de cloud neemt met bijvoorbeeld een Cisco Meraki-netwerk, kiest voor flexibiliteit en een gemakkelijke set-up. Dat je met een on-premise controller niet dezelfde mogelijkheden hebt, is het duidelijkst voelbaar in het aantal access points dat het toestel kan beheren. Cloud controllers kunnen ongelimiteerd schalen en dus ook in aantal APs. Ook naar centralisatie toe van het beheer over verschillende locaties heen, heeft de cloud een voetje voor aangezien al je kantoren op dat ene virtuele toestel aangesloten kunnen worden. Daarnaast heb je uiteraard ook de andere voordelen van de cloud zoals eenvoudige back-ups, duidelijke monitoring, beveiliging en geen infrastructuurbeheer.


Controllers op je on-premise hardware.

On-premise controllers doen exact hetzelfde als hun broertje in de cloud. Het enige verschil is de locatie. Ze draaien namelijk op je eigen serverinfrastructuur. Daar zijn een aantal nadelen aan verbonden, toch zijn er een beperkt aantal situaties waar je het toch liever lokaal houdt. Wanneer je haarfijne controle nodig hebt bijvoorbeeld. Of wanneer je internetverbinding te onstabiel is om de verbinding met de cloud te garanderen. Soms kan het ook dat je heel specifieke WLAN-hardware nodig hebt die niet compatibel zijn met cloud-controllers. Dit laatste is echter slechts een kwestie van tijd tot de providers de compatibiliteit uitbreiden.


De volgende stap zetten in de evolutie van WLAN met cloud-managed IT?

Cisco Meraki heeft een uitgebreid aanbod dat je Wifi-beheer een niveau hoger tilt.

Volg het gratis webinar over cloud-managed IT met Cisco Meraki en krijg een eerste access point gratis*.

Ik schrijf me nu in voor het webinar

*Zie voorwaarden op https://meraki.cisco.com/nl/tc/freeap

 

De volgende stap zetten in de evolutie van WLAN met cloud-managed IT?

Volg het gratis webinar over cloud-managed IT met Cisco Meraki en krijg een eerste access point gratis*.

Ik schrijf me in voor het webinar

*Zie voorwaarden op https://meraki.cisco.com/nl/tc/freeap