Zorg voor betere bedrijfsinzichten dankzij het analytics portaal
Een van de succesfactoren van moderne KMO’s is dat medewerkers altijd en overal toegang hebben tot rapporten die ervoor zorgen dat ze betere inzichten krijgen in de bedrijfsvoering. Veel ondernemingen focussen met hun ERP-systeem enkel op operationele verbeteringen, zoals optimaal voorraadbeheer of het correct afhandelen van orders. Maar op een vlotte manier rapporten ter beschikking stellen voor alle medewerkers zodat ze altijd op de hoogte blijven, is minstens even belangrijk. Dat kan nochtans gemakkelijk met het Analytics Portal in SAP Business One.
In een eerdere blogpost hadden we het al uitgebreid over hoe je verkopers dankzij een ERP-systeem in real-time hun cijfers kunnen opvolgen. Ook het management kan ervoor zorgen dat het op elk moment real-time rapporten kan opvragen over hun business en die kan delen met andere medewerkers. Met het analytics portaal in SAP Business One, een webgebaseerde toepassing met de SAP HANA-technologie, kan dat op elk moment, zonder dat je het ERP-pakket effectief hoeft te openen.
Real-time rapporten in een handomdraai voor iedereen
Dat is net een van de grote voordelen van de toepassing. Het portaal zorgt er niet enkel voor dat alle rapporten altijd beschikbaar zijn van op het even welk toestel. Je kan de rapporten zo instellen dat je ze ook op een bepaald tijdstip automatisch in je mailbox ontvangt. Zo blijf je op de hoogte, zonder dat je SAP ook maar hoeft te openen. Elke medewerker heeft toegang tot het portaal, maar ziet enkel de rapporten waartoe hij de nodige rechten heeft gekregen.
Stel, je hebt elke vrijdag een managementmeeting om 17 uur. De salesmanager die de wekelijkse resultaten presenteert, is afwezig. Dankzij het analytics portal kan een andere medewerker die de rechten tot die rapporten heeft, ze toch opvragen. De geplande meeting kan zo toch doorgaan.
Laagdrempelige analyse van bedrijfsgegevens
Dat brengt ons meteen bij het volgende voordeel van een dergelijk portaal. Een echte SAP-gebruiker speelt met het maken van rapporten in het systeem, maar andere medewerkers willen ook meer inzichten in de status van lopende projecten, marges, voorraadbeheer enz. Zij kunnen de rapporten met de kwalitatieve gegevens uit het ERP nu via een gewone browser bekijken. Je hebt dus geen SAP client nodig om de rapporten te bekijken, wat de drempel enorm verlaagt.
SAP brengt ERP en Business Intelligence samen
De tijd dat bedrijven eerst een ERP-systeem implementeerden om daar later eventueel ook een BI-presentatielaag aan te koppelen, ligt achter de rug. SAP brengt beiden samen. Vandaag zitten al een aantal standaard dashboards in het analytics portaal van SAP Business One ingebouwd, zoals aankoop, inventarisatie, enz.
Je kan die rapportagemogelijkheden uitbreiden naar believen en bijvoorbeeld gaan specifiëren op regio of doelgroep. Enkel zo haal je het maximum uit de gegevens die gecentraliseerd zijn in je ERP-systeem.