icorda logo_zonder_tekst_159x124.jpg logo_150x70.png
webbanner icorda.be.jpg

"Het gaat al lang niet meer om de software”

Banner het gaat al lang niet meer om software

Met meer dan 20 jaar ervaring in business software is Stefaan een autoriteit in het ERP wereldje. Waar dat vroeger de implementatie van ERP software nog een moeilijk en delicaat project was, verloopt de introductie van nieuwe software een pak makkelijker en sneller. Neemt de rol van de implementator dan af? “Wel integendeel” zegt Stefaan “niet de software maar de visie voor het eerste stukje software wordt geïnstalleerd, bepaalt het succes”

 

Elke generatie software bouwt verder op de feedback van jou en je collega’s

“Wat is voor mij een geslaagde implementatie? Als je merkt dat na de ingebruikname je telefoon stil blijft. Een nieuw systeem is altijd wat aanpassen. Maar mits een goede begeleiding en een heel goede functionele analyse vooraf, loopt zo een inrijperiode verrassend vlot en ontdekken gebruikers de nieuwe functionaliteiten haast vanzelf. De meeste business software is heel sterk de richting ingegaan van wat men in vakjargon “consumerization” noemt: werknemers verwachten vandaag dat hun ERP-software even intuïtief in gebruik is als hun toepassingen die ze thuis op hun privé computer hebben staan. Die gebruiksvriendelijke software maakt de adoptie van nieuwe systemen eenvoudiger.

Softwareontwikkelaars, en zeker SAP hebben honderdduizenden implementaties achter de rug. Daaruit destilleren ze best practices om nieuwe software te ontwikkelen. Ook bij ICORDA hebben we al heel wat opgestoken van onze klanten. In zekere zin profiteer je bij elke nieuwe implementatie van wat ondernemers als feedback hebben gegeven, waardoor zowel softwareontwikkelaars als wijzelf als implementator onze producten en services kunnen verbeteren.

Een goede tip vanuit de praktijk: vaak zijn processen bij verschillende bedrijven niet zo verschillend en kan je optimaal profiteren van de best practices die heel sterk in Business One zitten. Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Neem over wat al bewezen heeft efficiënt te zijn en concentreer je op functionaliteiten die je bedrijf uniek maken. Daarom is een goede dialoog tussen implementator en opdrachtgever zo belangrijk.”


De mooiste projecten zijn de projecten waar de klant niet alleen aan tafel meezit maar ook meedenkt

“Een mooi voorbeeld hiervan mochten we onlangs ervaren bij Ledent Touw, een producent en distributeur van allerlei soorten touw. Zaakvoerder Wilfried Baeten vertelde me dat sinds de invoering van SAP Business One de omzet met 10% was gestegen, maar niet de drukte. Die werd opgevangen door het verbeterde systeem.

Wilfried wist dan ook heel goed waar hij naar toe wou voor hij samen met ons in zee ging. En als je opdrachtgever je de kans geeft om creatief mee te denken, is het eindresultaat gewoonweg beter. Als ERP-specialist moet je niet alleen de mogelijkheden van je product kennen, maar ook goed de business van je klant en de processen die daar mee samenhangen. Je bent eigenlijk een matchmaker tussen business en technologie. Van elke klant steek je dus iets op en daar ben ik wel dankbaar voor.”

 

Technologisch is het tijdperk van live integratie, live rapportering en live beslissingen aangebroken

“Stel je voor dat software zo krachtig wordt dat je alles live kan doen. Je moet niet meer wachten op het antwoord van een leverancier of een product in voorraad is, je kan het onmiddellijk zien. Je moet niet meer op je boekhouder wachten om de omzetcijfers te krijgen, je hebt ze nu, met één druk op de knop. Wel, dat moment is nu aangebroken. De nieuwe versies van Business One draaien op Hana technologie. Je krijgt als KMO een oplossing beschikbaar die tot voor kort enkel voor de grote bedrijven was weggelegd. De nieuwe “real-time” technologie is haar kinderschoenen ontgroeid en draait al wereldwijd bij honderden bedrijven. Het is absoluut een nieuwe manier van werken en laat je toe nieuwe diensten en businessmodellen te bedenken. Het verandert zelfs je manier van leidinggeven. Voor heel wat beslissingen die je moet nemen als zaakvoerder, krijg je nu onmiddellijk de info die je nodig hebt. Dat vergroot je slagkracht ogenblikkelijk.”


ERP integreert over de grenzen van je eigen bedrijf heen

“Een moderne ERP structureert en integreert niet alleen meer je eigen bedrijfsprocessen. Het is ook een platform om samen te werken met leveranciers en klanten. Zo maakten we bij EMS een brug tussen de ERP en de online catalogus van hun leverancier CEBEO. Zo kunnen de ontwerpers die elektromechanische ontwerpen maken, onmiddellijk de nodige stukken inlezen in hun ontwerpen, wat uren en uren bespaart bij het maken van materiaallijsten, bestellingen en facturatie. SAP Business One heeft ook een hele mooie intercompany oplossing, waarmee je de ERP’s van je verschillende bedrijven in verschillende landen met elkaar kunt laten communiceren. Integratie over de eigen bedrijfsgrenzen heen wordt zeker een trend die door de cloudrevolutie en e-commerce ontwikkelingen alleen maar zal toenemen.”

Schrijf u in op de ICORDA nieuwsbrief

Vragen?

Neem contact op met Stefaan Deryckere
T:+32 (0)9 227 66 76 E: sderyckere@icorda.be